Bakkermakkers: Gwenn Danis

Bakkermakkers: Gwenn Danis

Ik vroeg Gwenn Danis, finalist van Heel Holland Bakt seizoen 5 het hemd van het lijf over al zijn bakervaringen, kennis en leukste herinneringen aan Heel Holland Bakt.

Wie: Gwenn Danis

Site: www.gwennsbakery.nl

Instagram: @gwennsbakery

Wanneer ben je begonnen met bakken?

Ik ben pas 2 jaar geleden begonnen met bakken. Wel keek ik al jaren naar YouTube-filmpjes en bakboeken en had dus wel een hoop theorie in mijn hoofd. Maar door een drukke baan had ik nooit de tijd om er wat mee te doen. En ons piepkleine keukentje in Parijs was ook geen bakparadijs! (lol)

Wat vindt je het leukste aan bakken?

Ik vind het heerlijk om een paar uur in mijn eentje ergens mee bezig te zijn en iets te maken. Wanneer alle onderdelen dan zijn gelukt uiteindelijk samenkomen tot een mooie taart of andere patisserie. Maar ook hoe een bepaald mengsel van enkele simpele ingrediënten in iets heerlijks kan veranderen en hoe andere verhoudingen daarvan weer voor een totaal ander resultaat zorgen.

Wat is jouw favoriete zelfgemaakte taart?

De Grapefruit-taart! Deze maakte ik een paar dagen geleden omdat mijn vrouw helemaal gek is op grapefruit. Zelf vind ik deze vrucht helemaal niet lekker en veel te bitter en zuur. Maar toen ik toch een hapje proefde was het eigenlijk een hele mooie combi waarbij het bittere van de grapefruit helemaal in balans kwam met het zoete van de rest van de taart.

Wat motiveerde jou om je aan te melden voor Heel Holland bakt?

Eigenlijk kende ik HHB amper, maar was ik wel al jaren fan van de Franse variant “Le Meilleur Patissier”. Omdat ik pas een jaartje bakte wist ik niet of ik wel mee kon doen vanwege mijn lage niveau. Maar uiteindelijk heb ik mij op het laatst mogelijke moment in een opwelling toch nog snel opgegeven. Ik dacht natuurlijk niet dat ik überhaupt uitgenodigd zou worden… Maar dan sta je een paar weken later ineens toch in die tent!

Wat vond jij de leukste opdracht bij Heel Holland bakt?

De allereerste signatuur opdracht: de Truffeltaart. Deze opdracht kregen we als eerste te horen enkele weken voor de opnames en hadden we de meeste tijd en rust voor om te bedenken. Natuurlijk was ik ook blij om zulk goede feedback te krijgen van Janny en Robèrt! Verder had ik voor deze opdracht de meeste inspiratie en kon ik mijn Franse stijl er goed in kwijt. Ik heb nu veel meer ervaring en heb deze taart onlangs opnieuw gemaakt voor mijn blog.

Wat is jouw leukste herinnering aan Heel Holland bakt?

Heel lastig, het waren 8 weken vol lol en plezier met nieuwe vrienden en de crew. Maar het eerste weekend was toch echt het leukst. We leerden elkaar kennen, waren nog met z’n tienen en hadden ook heel veel lol. Het was natuurlijk heel spannend, maar er was gelijk een band met elkaar. Een soort vriendschap en solidariteit tussen 10 mensen die dezelfde passie delen en in hetzelfde avontuur zijn terechtgekomen.

Wat staat er op jouw bak bucket list?

Goede vraag! Mijn bak bucket list is nog zo groot en vol met (voornamelijk) Franse patisserie, ook veel onbekende oude klassiekers. Misschien waar ik graag mee bezig ben zijn juist de bekende traditionele patisserie een nieuwe moderne twist geven.

Voor wie bak jij het liefst?

Voor mijn vrouw en dochter. Mijn vrouw is heerlijk kritisch en geeft mij altijd eerlijke feedback over mijn baksels, dat is echt nodig om te groeien vind ik. En mijn dochter is pas 15 maanden, maar vindt alles lekker wat ik maak. Al mag ze daar natuurlijk niet veel van snoepen van ons.

Kan je iets vertellen over je samenwerking met Marjolein?

Marjolein en ik geven 23 juni een superleuke “Tarteletten” workshop samen in Utrecht. Hierbij leren de mensen dus zelf de taartbodem maken, deze te vullen en daarna versieren met vers fruit. Marjolein en ik hebben ieder afzonderlijk al een aantal workshops gegeven en vinden dit ontzettend leuk. Tijd dus om samen iets te doen!

Waar zou je niet zonder kunnen tijdens het bakken?

Een lade vol goede spatels en de keuken voor mij alleen.

Wat is jouw favoriete ingrediënt?

Suiker. Het is moeilijk zonder suiker te bakken en het heeft ook een belangrijke rol in het gebak, o.a. structuur en smaak. Het is ontzettend veelzijdig en kan als basisingrediënt gebruikt worden, maar ook voor prachtige decoraties.

Welke techniek zou je graag nog willen leren?

Ik kan al aardig wat met chocola, maar zou me hier graag nog meer in willen verdiepen. En ook zou ik graag grootschaliger aan het werk gaan dan steeds taart voor taart. Maar ongeacht het niveau van de patissier blijf je nooit uitgeleerd.

Chaos of structuur in de keuken?

Een beetje van beiden. Ik probeer mijzelf zoveel mogelijk te structureren, maar de chaos wint meestal toch weer. Ik hou wel van wat actie in de keuken, dus mag er ook wat geïmproviseerd worden en hoeft van mij niet alles precies en vooraf helemaal vastgelegd te worden. Het gaat toch echt om passie en liefde voor bakken en niet om wetenschappelijk onderzoek.

Wat is de lekkerste taart die je ooit ergens anders heb gegeten?

Alles wat ik bij “Fou de Patisserie” haal in Parijs. Dit is een klein winkeltje in hartje Parijs waar je verschillende patisseries van de beste patissiers van Frankrijk kunt kopen.

Wat heb jij altijd op voorraad?

Bloem, boter, suiker en eieren, standaard een basisvoorraad. Hiermee kan ik bijna alles en heb ik weinig extra’s nodig als ik ineens uit het niets wil bakken.

Wie is jouw favoriete BB’er (Bekende Bakker)?

Lastig, er zijn zoveel geweldige patissiers! Maar ik ben wel ontzettend fan van Philippe Conticini, één van de echte bakgoden in Frankrijk en wereldberoemd in die wereld. Hij doet al een paar tientallen jaren mee in de generatie van o.a. Pierre Hermé en heeft vele huidige grote patissiers geïnspireerd en opgeleid. Maar hij is vooral heel bescheiden en heeft ongekend veel passie voor het vak en het delen van zijn kennis en ervaring.

Jij hebt stiekem wel eens een hele … opgegeten?

Haha, dat is helaas een te lange lijst!!! Hele pot Nutella, repen chocola, doosje macarons, iets teveel taart, etc.

Wat is het laatste dat je hebt gebakken?

De grapefruit taart voor mijn vrouw. Heerlijk met boterig zanddeeg, amandelcrème met grapefruit rasp, grapefruit crémeux en verse grapefruit segmenten in een roos gelegd.

Welk apparaat moet er nog in jouw keuken komen?

Ik zou heel graag een keer een echt goede oven willen hebben, bijv. van KitchenAid. Eentje met allerlei luxe opties om fruit te drogen, deeg te laten rijzen, etc.

Volg jij mij al?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 1 =